امروزه، انتخاب CPU مناسب برای برنامهنویسی به یکی از مسائل حیاتی برای توسعهدهندگان تبدیل شده به همین دلیل برای برنامهنویسان، انتخاب صحیح CPU مناسب برنامه نویسی ، یکی از مهمترین تصمیماتی است که هر برنامهنویسی باید بگیرد .CPU ، نقشی کلیدی در سرعت، عملکرد و کارایی برنامههای شما ایفا میکند. CPU مغز متفکر سیستم شما و مهمترین جزء آن برای برنامه نویسی است. انتخاب CPU مناسب برنامه نویسی ، میتواند تجربه برنامه نویسی شما را دگرگون کند و سرعت و کارایی برنامههایتان را به طور چشمگیری افزایش دهد.
فرض کنید در حال وبگردی هستید، CPU وبسایتی را بارگذاری میکند، تصاویر و ویدیوها را پردازش میکند، روی کلیکهای شما واکنش نشان میدهد و به طور کلی تمامی محاسبات و عملیات پشت صحنه را برعهده دارد. هرچه CPU قدرتمندتر باشد، سرعت و عملکرد کلی کامپیوتر شما بالاتر خواهد بود.حال مسئله این است کدام CPU مناسب برنامه نویسی ما است!

CPU چیست ؟
CPU مخفف عبارت (Central Processing Unit) واحد پردازش مرکزی، قلب هر سیستم کامپیوتری است. این قطعه مسئول اجرای دستورات و پردازشهای مختلف و همزمان در سیستم است. بنابر تعریف CPU ، میتوان گفت انتخاب CPU مناسب برنامه نویسی حائز اهمیت است. AMD و Intel شرکتهای معرروف سازنده CPU هستند.
AMD و Intel ، این دوشرکت از بزرگترین تولیدکنندگان پردازنده کامپیوتری هستند و طیف وسیعی از CPU را تولید میکنند.از سری خانوادههای معروف شرکت AMD
میتوان به RYZEN , THREADRIPPER , EPYC , ATHLON و شرکت اینتل core i , Xeon , Atom , Pentium اشاره کرد. در جدول زیر به مقایسه این دو شرکت میپردازیم.

اهمیت انتخاب CPU در برنامهنویسی چیست؟
✔کارایی و سرعت اجرا cpu
CPU مناسب برنامه نویسی با توان پردازشی و سرعت بالا بهترین عملکرد را در اجرای برنامهها و کامپایل کدهای بزرگ ارائه میدهد. برای برنامهنویسان، کارایی بالا و سرعت مناسب در اجرای کدها و پردازش دادهها از اهمیت بسیاری برخوردار است،هرچه تعداد هسته بیشتر باشد،این سرعت را بیشتر میکند. اما باید به این نکته دقت کنیم که فقط تعداد هسته نیست که بر روی سرعت تاثیر میگذارد.
همچنین از دیگر پردازندههای کامپیوتری نیز میتوان به GPUها اشاره کرد . GPU مخفف (Graphics Processing Unit) واحد پردازش گرافیکی است که تصاویر ،ویدیوها و... را در سیستم پردازش میکند. این قطعه در تمام سیستمها قرار دارد. ارتباط بین CPU با GPU به گونهایست هرچیزی که به بخش گرافیک مربوط است CPU به GPU ارسال میکند ، بعد از پردازش GPU نتیجه را به CPU برمیگرداند.این قطعه در کنار CPU به روند سرعت میبخشد تا نتیحه را مشاهده کنیم.
✔همزمانی و چند وظیفهای(cpu چند هسته ای)
پردازندههای با تعداد هستهها و رشتههای پردازشی بیشتر، به برنامهنویسان کمک میکنند تا بتوانند بهطور همزمان چندین وظیفه را انجام دهند و عملکرد بهتری داشته باشند، از جمله کاراهایی که میتوان اراده کرد: توسعه نرمافزارهای پیچیده، کامپایل کدها و اجرای تستها میباشد که این امر با انتخاب CPU مناسب برنامه نویسی محقق میشود. این فرایند با مجازی سازی CPU انجام میگیرد . مجازی سازی CPU به این معناست که چندین عمل به طور همزمان بر روز یک CPU اجرا شود.
حافظه RAM و دسترسی به دادهها
حافظه RAM سریع ترین حافظه درون CPU است که به بهبود عملکرد و دسترسی به دادهها کمک میکند. برای برنامهنویسان، داشتن CPU با حافظه RAM بالا این امکان را میدهد تا برنامه نویسان بتوانند سریعتر به اطلاعات دسترسی پیداکنند و باعث میشود سرعت اجرا کد بیشتر شود.
🔵عوامل کلیدی در انتخاب CPU مناسب برنامه نویسی
🔵تعداد هستهها
به طور کلی، بنابر تعداد هسته ، هرچه تعداد آنها بیشتر باشد، CPU میتواند وظایف بیشتری را به طور همزمان به عمل آورد. برای برنامه نویسی، حداقل 2 هسته مورد نیاز است. اگر CPU شما ضعیف باشد، شما امکان این را دارید آن را ارتقا دهید تا CPU مناسب برنامه نویسی مدنظرتان را داشته باشید.اما به این نکته باید توجه داشت.
🔵نسل CPU : علاوه بر تعداد هسته در CPU ، عامل دیگری در انتخاب CPU مناسب نقش دارد . این عامل نسل پردازنده است . شرکتهای سازنده پردازنده AMD و Intel پردازنده جدیدی را به بازار ارائه میدهد که خاصیت آنها نسبت به نسلهای ماقبل خود بهبود پیدا کرده است.
🔵فرکانس
فرکانس چرخه کاری در هر ثانیه توسط CPU را نشان میدهد.یعنی درهرثانیه CPU چند بار دستورات را اجرا میکند.هرچه فرکانس بالاتر باشد، CPU میتواند دستورات را سریعتر اجرا کند. برای برنامه نویسی، فرکانس پایه 3 گیگاهرتز یا بیشتر توصیه میشود.اما میتوان از فرکانس 2 گیگاهرتز برای برنامههای کوچک استفاده کرد.
🔵توان مصرفی
توان مصرفی به مقدار برقی که CPU مصرف میکند اشاره دارد.به توان مصرفی توان حرارتی هم گفته میشود زیرا توان حرارتی نشاندهنده حداکثر گرمای تولید شده توسط CPU است .این میزان بر حسب وات محاسبه میشود. بنابراین هرچه توان حرارتی بیشتر باشد به خنککننده قویتری نیاز دارید. اگر به دنبال لپ تاپ هستید، توجه داشته باشید باید به دنبال CPU با توان مصرفی پایین باشید تا عمر باتری را افزایش دهید.

CPU مناسب انواع برنامه نویسی
هر مدل برنامه نویسیای نیازمند انتخاب CPU متناسب خودش است. این انتخاب به عوامل مختلفی از جمله : پیچیدگی برنامه و حجم آنها بستگی دارد. حال با توجه به این توضیحات برنامه نویسی با زبانهای مختلف به CPU های متفاوت نیاز دارند.
🔵برنامه نویسی وب
زبانهای برنامه نویسی Python و JavaScript و PHP جزء بهترین برنامه نویسیها در زمینه برنامه نویسی وب هستند.
🔵زبان برنامه نویسی پایتون : پایتون یک زبان برنامه نویسی قدرتمند ، شیء گرا و خوانا است. این زبان برنامه نویسی به دلیل پویایی به یکی از محبوبترین زبان برنامه نویسی تبدیل شده است. این زبان در علوم داده ، هوش مصنوعی ، برنامه نویسی و ... مورد استفاده قرار میگیرد.
🔵زبان برنامه نویسی JavaScript: جاوااسکریپت یک زبان برنامه نویسی با عملکردی عالی ، شیءگرا ، تفسیری برای توسعه وب است. در کنار CSS و HTML پایه و اساس توسعه وب است.
🔵زبان بر نامه نویسی PHP : یک زبان شیءگرا برای توسعه وب است . همانند جاوااسکریپت در کنار HTML و CSS پایه و اساس توسعه وب است.
حداقل CPU مورد نظر برای برنامه نویسی ساده با این سه زبان برنامه نویسی core i Intel 3 یا AMD Ryzen 3 است.
🔵برنامه نویسی موبایل
زبانهای برنامه نویسی Java و Kotlin و Swift جزء بهترین برنامه نویسیها در زمینه برنامه نویسی موبایل هستند.
🔵زبان برنامه نویسی JAVA: یک زبان برنامه نویسی شیءگرا ، عمومی و یک پلتفرم عمومی است. بر هر نوع سیستم عاملی قابل اجرا است.
🔵زبان برنامه نویسی Kotlin: یک زبان برنامه نویسی جدید و مختصر است. از این زبان برای برنامه نویسی گوشیهای اندروید مورد استفاده قرار میگیرد.
🔵زبان برنامه نویسی Swift: یک زبان مدرن و توسعه یافته است که از این زبان برای توسعه نرم افرارهای گوشیهای ios استفاده میشود.
حداقل CPU مورد نظر برای برنامه نویسی ساده با این سه زبان برنامه نویسی core i Intel 3 یا AMD Ryzen 3 است.
🔵برنامه نویسی دسکتاپ
زبانهای برنامه نویسی Java و #C و ++C جز بهترین برنامه نویسیها در زمینه برنامه نویسی دسکتاپ هستند.
🔵زبان برنامه نویسی #C: یک زبان برنامه نویسی شیءگرا ، چندالگویی ، سطح بالا است که توسط شرکت مایکروسافت توسعه یافته است.
🔵زبان برنامه نویسی ++C: یک زبان برنامه نویسی شیءگرا ، قدرتمند ، همه منظوره و انعطاف پذیر است.برای برنامهها و سیستمهای پرکاربرد استفاده میشود.
حداقل CPU مورد نظر برای برنامه نویسی ساده با این سه زبان برنامه نویسی core i Intel 3 یا AMD Ryzen 3 است.
چند تا از بهترین CPU مناسب برنامه نویسی
AMD Ryzen 9 5950X:
این CPU دارای 16 هسته، 32 رشته،فرکانس 3/4 و توان مصرفی 105است. یکی از قدرتمندترین پردازندههای موجود در بازار است. قیمت آن نسبت به دیگر CPUهای هم ترازش بیشتر است .یکی از جدیدترین هسته های شرکت AMD است که عملکرد آن نسبت به نسل ماقبل خود قویتر شده است.عملکرد تک هستهای دارد.
Intel Core i9-12900K:
این 16CPU هستهای ، 24رشتهای ،فرکانس 3/2 ، توان مصرفی 125 انتخابی عالی برای برنامه نویسان است. یکی از جدیدترین هسته پردازشی شرکت Intel است. این CPU برای توسعهدهندگان حرفهای و گیمرها پرکاربرد است.یک CPU مناسب برنامه نویسی است.
AMD Ryzen 7 5800X:
این 8CPUهستهای و 16 رشتهای با فرکانس 3/8، توان 105، عملکردی عالی را ارائه میدهد.تولید شرکت AMD است. به دلیل قیمت مقرون به صرفه آن یکی از پرفروش ترین و محبوب ترین CPU بین دیگر رقبا خود است.
Intel Core i7-12700K:
این 12CPUهستهای ، 20 رشتهای ، فرکانس 3/6،توان مصرفی 125 برای برنامه نویسی و گیمینگ مناسب است.بازیهای جدید و سنگین را پشتیبانی میکند.ساخته شرکت توسعهدهنده Intel است.گزینه خوبی برای گیمرها است.

نکاتی که باید برای انتخاب CPU مناسب برنامه نویسی به آن توجه داشته باشیم
1.قبل از خرید و ارتقا پردازندهتان به این نکات توجه داشته باشید که CPU باید با مادربرد و RAM رایانه شما سازگار باشد . حتما از قبل چک ببینید رایانهتان از CPU جدید پشتیبانی میکند یا خیر.
2.CPUهای قدرتمند گرمای زیادی تولید میکنند بنابراین از سیستم خنککننده برای جلوگیری از کاهش عملکرد و سرعت آن استفاده کنید.
3.با توجه به نیازهای خاص برنامهنویسی بسته به نوع کارها و برنامههایی که مینویسید، نیازمندیها به CPU متفاوت است.
4.برای شروع به کار حداقل CPU مناسب برنامه نویسی core i Intel 3 یا AMD Ryzen 3 است.
5.توجه کنید هرچه هسته CPU بیشتر باشد وظایف بیشتری همزمان انجام میدهد و هرچه رشته CPU بیشتر باشد وظایف بهتر بین هستهها تقسیم میشود.
6.با توجه به توضیحات ، ابتدا زبان مناسب برای هر مدل برنامه نویسی را انتخاب نموده و سپس اقدام به خرید سیستم مورد نیازتان کنید.
7.با انتخاب CPU مناسب برنامه نویسی و دوره های آموزش برنامه نویسی مناسب ، یک قدم به توسعهدهنده ماهر شدن نزدیکتر میشوید.